Uitleg hypnotherapie

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van trance. Trance is hetzelfde als hypnose maar door de negatieve associaties die het woord hypnose vaak oproept spreken wij hypnotherapeuten liever van trance.

Trance
Trance is meetbaar via een EEG. In deze toestand produceren onze hersenen vooral thètagolven. Alvagolven zijn toegenomen en bètagolven zijn minder of zelfs geheel afwezig. Bètagolven zijn nodig om te denken. Wanneer deze zijn verminderd of verdwenen en onze hersenen meer alfagolven en thètagolven produceren is onze geest het meest creatief.

Diepe ontspanning
Waar je met reguliere psychotherapie veel aan het praten en denken bent, ben je met hypnotherapie meer aan het voelen. Aan het begin van een sessie wordt je in een diepe ontspanning gebracht door bijvoorbeeld je aandacht op je adem te richten en je spieren in je lichaam stapsgewijs te ontspannen. Middels deze ontspanning kom je vanzelf in een staat van trance terecht.

Trance is heel gewoon
Misschien heb je wel eens een moment gehad vlak voordat je helemaal wakker werd en je ineens een geweldig idee kreeg? Of een moment in een boek of film verzonken waarbij je niet in de gaten had dat er iemand de kamer binnen kwam? Of dat je aan het fietsen was en je ineens merkte dat hiér al was? Dit zijn allemaal natuurlijke staten van trance waar je vanzelf weer uitkomt.

Hypnotherapie Toen
De psychiaters Sigmund Freud en Carl Gustav Jung maakten al gebruik van hypnose. Hierbij werden de patiënten in slaap gebracht waarna ze op directieve wijze suggesties aangereikt kregen. Naderhand konden de patiënten zich hier niets meer van herinneren en vonden er veranderingen plaats op onbewust niveau.

Hypnotherapie Nu
Tegenwoordig en sinds de introductie van de moderne hypnotherapie blijft de cliënt tijdens de trance bewust en alert. In deze staat van diepe ontspanning waarbij de hersenen ruimte hebben voor creativiteit, kunnen inzichten spontaan omhoog komen.
De therapeut is de gids door het droomlandschap die er voor zorgt dat de cliënt niet verdwaalt tijdens zijn wandeling.

Van onbewust naar bewust
Door de inzichten die tijdens een sessie verkregen kunnen worden kan er verandering optreden. Belemmerende overtuigingen, negatieve emoties en oude patronen kunnen worden losgelaten. Door deze bewustwording kan er uiteindelijk gedragsverandering plaatsvinden. Dit zal zowel op bewust als onbewust niveau plaatsvinden.