Uitleg EMDR

Als je door een nare gebeurtenis in je leven last hebt gekregen van klachten zoals hevige emoties, herbelevingen, fysieke reacties of slaapproblemen, dan is EMDR een bewezen, goede therapie om je daar vanaf te helpen. 

Stel je hebt iets vervelends meegemaakt zoals een ongeluk, of je hebt te maken gehad met seksueel misbruik of ander geweld.

Een herinnering aan een dergelijke heftige gebeurtenis wordt met veel emoties in je geheugen opgeslagen. Als zo’n herinnering eenmaal onverwerkt in het lange termijn geheugen ligt, kun je er heel lang last van blijven houden. De nare herinnering dringt zich telkens ongewild aan je op bijvoorbeeld met negatieve gevoelens van machteloosheid of het idee niet de moeite waard te zijn. 

EMDR therapie kan je daar vanaf helpen. Tijdens de therapie zal ik je eerst vragen om aan de akelige gebeurtenis terug te denken. Eerst om informatie te verzamelen en later voor het verwerkingsproces. 

Tijdens het verwerkingsproces krijg je een koptelefoon met geluid van tikjes die zich links en rechts afwisselen. Deze tikjes wissel ik af met mijn vingers die ik voor je gezicht heen en weer beweeg en die je dan volgt met je ogen. 

Door een traumatische herinnering in je gedachten vast te houden en tegelijkertijd naar de tikjes te luisteren of mijn vingerbewegingen te volgen, komt er een stroom van gedachten en beelden opgang. Soms komen hier ook gevoelens en lichamelijke sensaties bij. Na elke set vraag ik je om je op de meest opvallende verandering te concentreren. Na een tijdje vervaagt het beeld, gevoel of de gedachte en verliest het z’n emotionele lading. Wanneer de emotionele lading verdwijnt, wordt het ook makkelijker om anders over de gebeurtenis te denken. Dat merk je doordat je je minder machteloos voelt of jezelf weer waardevol vind. Je angst is minder en je hebt geen last van herbelevingen meer. Je slaapt beter en je voelt je een stuk prettiger. En omdat je de gebeurtenis achter je kunt laten krijg je weer zin in het leven en zin in de toekomst.